Balea Lac

 

Balea Lac

Situat in judetul Sibiu la cota 2034 pe drumul Transfagarasan, Balea Lac s-a format in Caldarea Glaciara Balea din Muntii Fagaras. 1993 a reprezentat anul in care lacul si inca 180 hectare de jur imprejurul acestuia au fost delcarate rezervatie stiintifica. Dimensiunile lacului sunt de 360 m in lungime, cu o suprafata de 46508 m2 si cu o adancime de 11,35 m. În Munții Făgăraș se mai află și lacurile Capra, Podragu mic, Podragu Mare, Avrig, Urlea, etc.

Lacul Balea se afla in apropierea unor orase, obiective turistice care nu sunt de neglijat: doar 77 km te despart de Lac din orasul Sibiu, 68 km ai de la Fagaras pana la Caldarea Glaciara Balea. Ceva mai mare distanta o ai de strabatul daca vii de la Curtea de Arges: 85 de km.  În timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfăgărășan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana „Bâlea Cascadă” din apropierea cascadei Bâlea.

 

Aceasta din urma se afla intre cunoscutele varfuri Moldoveanu si Negoiu (fiind cele mai inalte varfuri din tara), cascada cu o cadere de 50-60 metri. Aceasta marcheaza ca acolo, la peste 1200 metri altitudine, ia nastere treapta inferioara a circului glaciar Balea; la o altitudine cu mult mai mare ia nastere si porneste paraul cu acelasi nume.

Legenda numelui Balea Lac ne aminteste de un ciobanas curajos, cu numele Balea, care in vremurile sale l-a ajutat pe imparat să invingă adversarul. Fata cea mare a imparatului este impresionata peste masura de gestul ciobanului si decide ca acesta sa ii devina sot.

Intr-una din zilele casniciei lor, acestia se aflau pe munte si isi declarau iubirea, cand s-a starnit o mare furtuna si au fost siliti să se adaposteasca de furia zapezii pe stanci. Zapada  care se desprindea de pe versanti a impins fericitii soti in lac. Din acel moment, lacul poarta numele ciobanasului Balea..

In anul 2006 a fost construit primul Hotel de Gheata din Europa. Hotelul a fost contruit in forma de iglu si a avut o capacitate de 16 locuri.


Taguri:

 
 
 

2 Comentarii

 
  1. Sibiu spune:

    [...] de iarnă Păltiniș se află la 37 km distanță de centrul municipiului, iar lacul glaciar Bâlea se află la aproximativ 100 km distanță de [...]

  2. [...] treapta inferioara a “circului glaciar Balea”, iar mai sus de aceasta se ajunge la Lacul Balea, situat la o altitudine de 2.034 metri. Cascada se afla langa soseaua DN 7C - Transfagarasan, pe [...]

 

Lasati un comentariu