Barajul Siriu

 

Barajul Siriu este un baraj de pământ aflat pe râul Buzău, în comuna Siriu din județul Buzău, Muntenia, Romania, între masivul Siriu și masivul Podu Calului.

Barajul este alcătuit din rocă, steril și un miez din argilă. Volumul umpluturilor totalizeaza 8,3 milioane m³ anrocamente.

În urma construiri barajului, drumul național DN10 și-a schimbat ruta, ocolind lacul Siriu pe linia sa de contur, pentru acest scop construindu-se mai multe viaducte. Viaductul Giurca are o lungime de 276 m, cu piloni de 46 m înălțime, iar viaductul Stânca Tehărău traversează stânca versantului cu același nume.

 

Barajul a fost aprobat în ianuarie 1972 și a fost terminat în decembrie 1994. Scopul construirii său a fost pe de o parte alimentarea cu apa potabilă și industrială a localităților din aval și irigarea a 50.000 ha de teren agricol, și, pe de altă parte, producerea de energie electrică, prin construirea hidrocentralei Nehoiașu cu o putere instalată de 42 MW, având un debit instalat de 32 m³/s și generând o producție medie de energie electrică pe an este de 144 GWh. Barajul folosește și la apărarea împotriva inundațiilor, acumularea Siriu fiind prevazută cu o tranșă de de atenuare a viiturilor de 30 milioane m³, până la 980 m³/s.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu