Bujorii de stepă – Mures

 

Bujorii de stepă Zau de Câmpie este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip botanic), situată în județul Mureș, pe teritoriul administrativ al comunelor Zau de Câmpie și Valea Largă, Transilvania, Romania.

Rezervația naturală are o suprafață de 3,49 ha, și reprezintă o fâneață formată din două parcele, unde vegetează peste 350 de specii de plante printre care: bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia) – specie ocrotită prin lege, alături de stânjenelul galben (Iris humulis), cățușnica (Nepeta ucrainica) sau târtanul (Crambe tataria).

Rezervatia de bujori de stepa este considerata de cunoscatori drept “unicul loc din interiorul arcului carpatic unde creste aceasta planta”. Locul, Zau de Campie, pe soseaua dintre Ludus si Beclean, in judetul Mures, merita vizitat in luna mai, cand infloresc bujorii.

 

Paeonia tenuifolia denumita popular “bujor de stepa”, are o inaltmine de 10 – 30 cm, cu flori rosu aprins. Aceasta zona a fost inchisa si considerata rezervatie naturala, pentru ca Zau de Campie este cel mai nordic punct din Romania unde se gaseste aceasta specie.

Primele date despre bujorii de la Zau sunt publicate in anul 1846 la Viena. “Persoana care a salvat-o de la distrugere (1944) acum in varsta de 86 de ani, a ocrotit-o, i-a extins suprafata la 3,5 ha., i-a asigurat un renume, se numeste Sancraian Marcu”.

Rezervatia este situata la 5 kilometri de centrul comunei muresene si a fost infiintata in 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul scolii romanesti de botanica.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu