Caii sălbatici din Pădurea Letea – Tulcea

 

Pădurea Letea este o arie protejată de interes național  situată în județul Tulcea, Dobrogea, Romania, pe teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti. Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România.

Ea începe din nordul satului Letea și se întinde pe suprafață de 5246,8 ha, din care 2.825 ha intră în categoria zonelor strict protejate și a fost în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când a fost pusă ocrotire.

Din anul 1938, o suprafață de aproape 500 ha a fost declarată Rezervație naturală, în zona cunoscută sub numele de ,,Hasmacul Mare’’.

Această pădure virgină este afectată de cei aprox. 2500 de cai abandonați de localnici. Acesti cai din Pădurea Letea, din Delta Dunării, sunt ultimii din Europa, fiind o adevărată comoară a României.
Asociaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten are grijă pentru ca populaţia de cai sălbatici din Deltă să reuşească să supravieţuiască, furnizând sute de tone de furaje pentru ei.

 

O parte dintre caii sălbatici din Rezervaţia Biosferei Delta Dunarii erau folosiţi înainte de anul 1990 pe scară largă, alături de maşinile agricole, pentru obţinerea unor producţii cât mai mari. După 1990, în urma declinului economic al zonei, mulţi dintre aceşti cai, din cauza lipsei resurselor financiare pentru procurarea hranei şi a personalului necesar îngrijirii lor, au fost lăsaţi liberi.Cabalinele sălbatice din cadrul zonei Grindului Letea s-au refugiat în mare parte pe aria strict protejată din Pădurea Letea (2800 ha), lucru considerat de administratorii zonei ca fiind primejdios pentru

echilibrul dinamic al ecosistemelor în care aceştia habitează.

Asociaţia pentru protecţia animalelor spune că existenţa cailor din zona grindului Letea şi mai ales a perimetrului Pădurii Letea este pusă sub semnul întrebării, iar caii sălbatici sunt consideraţi o specie conflict pentru Administraţia Rezervaţiei Delta Dunării şi Direcţiei Silvice Tulcea.


 

Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu