Casa Memoriala “Calistrat Hogas”

 

Calistrat Hogaș (n. 19 aprilie 1847, Tecuci — d. 28 august 1917, Roman) a fost un prozator român.

S-a născut la Tecuci, în familia preotului Gheorghe Dimitriu. După absolvirea liceului s-a înscris la Facultatea de filozofie și litere din Iași, “branșa literară”. În anul în care a terminat Academia, în urma unui concurs, a fost numit profesor de “partea literară” la gimnaziul comunal din Piatra Neamț și, la foarte scurt timp – director.

S-a căsătorit în 17 ianuarie 1871 cu fiica preotului Costache Gheorghiu din Piatra Neamț, foarte tânăra și sfioasa Elena, căreia scriitorul i se adresa cu apelativul “Elencu”.La 31 ianuarie 1882 i s-a născut cel de-al șaptelea copil, o fetiță botezată Sidonia. Deși a mai existat și cel de-al optulea copil născut în familia scriitorului – Marioara, care a decedat timpuriu, Sidonia, rămasă mezină, și-a însoțit tatăl, alături de mama ei, în detașarea la Alexandria (Teleorman).

Profesorul C. Hogaș s-a apropiat de casă, stabilindu-se la Roman în 1891, unde s-a mutat și Sidonia. În Roman, Calistrat Hogaș locuiește într-o vilă aflată în apropierea Liceului Roman-Vodă. În 1899, întreaga familie, cu excepția fiului Aetiu, care studia la București, s-au mutat la Iași.

Profesorul C. Hogaș a ieșit la pensie, dar a continuat să predea până la 40 de ore pe săptămână. 1915: Scriitorul se mută la Piatra Neamț unde locuiau deja soția și fiica Cecilia.

 

La 28 august 1917 Calistrat Hogaș se stinge din viață la Roman, în mijlocul nepoților pe care i-i dăruise fiica cea mare, Cleopatra Silberg. La împlinirea a 42 de zile, la 8 octombrie, este reînhumat la Piatra Neamț.

În 12 iunie 1939, rămasă singura locatară a fostei gospodării a familiei, Sidonia deschide spre vizitare o cameră amenajată muzeal și își oferă serviciile de ghid autorizat, tuturor celor care îi trec pragul. Moștenind dragostea tatălui pentru necuvântătoare, Sidonia trăiește înconjurată de zeci de pisici pentru a căror hrană își cheltuiește aproape toate veniturile, în ceea ce o privește fiind o vegetariană convinsă.

La 19 aprilie 1976, s-a stins din viață la Piatra Neamț, în vârstă de 94 de ani, Domnișoara Sidonia C. Hogaș, în chiar ziua de naștere a ilustrului ei tată. Prin grija nepoatei surorii sale, d-na Elena Zbanț, a fost înmormântată la cimitirul “Eternitatea”, împreună cu urna fratelui ei incinerat, Aetiu Hogaș.

Casa Memoriala “Calistrat Hogas din Piatra-Neamt, judetul Neamt, Moldova, Romania, este unicul muzeu dedicat clasicului literaturii române Calistrat Hogas si functioneaza chiar în casa în care a locuit scriitorul cea mai mare parte a vietii.

Reamenajate pe baza consemnarilor Sidoniei Hogas (fiica scriitorului), spatiile muzeale ofera vizitatorului ambianta casei de la început de secol XX.

Construita în anul 1885 si posedând un stil arhitectural reprezentativ, casa este înscrisa pe lista monumentelor de arhitectura din România.

Folosindu-se piesele achizitionate de la familie, în anul 1994 s-a reamenajat acest muzeu ce beneficiaza de toate mijloacele muzeografice si memorialistice pentru a recompune atmosfera proprie a casei, din ultimii cinci ani din viata scriitorului.

 


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu