Casa Memoriala Moş Ion Roată – Vrancea

 

Vrancea este un tinut plin de istorie si de legende transmise din tata-n fiu inca de pe vremea lui Stefan cel Mare. Bisericile, monumentele si numele eroilor carora le-au fost inchinate stau marturie si tin sa ne aduca aminte ca ei, vrancenii, au scris cu sange si jertfa file din istoria tarii.

Tot Vrancea ne-a dat, in 1857, primul tãran în Adunarea ad-hoc a Moldovei, pe Ion Roata, mare sustinator al Unirii Principatelor Moldova si Valahia dar si al reformei agrare din Principatele Unite.

Cu ocazia centenarului Unirii Principatelor Romane, la 24 ianuarie 1959, casa in care a locuit Ion Roata a fost transformata in Casa memoriala. Judetul Vrancea, Moldova, comuna Campuri, in care se gaseste Casa memoriala, este o localitate cu case frumoase insirate pe cca 10 km de o parte si de alta a soselei asfaltate care leaga Panciu de Soveja.

 

Casa, monument istoric, se afla asezata chiar la sosea si este specifica epocii in care a trait Ion Roata. Este o casa taraneasca modesta de la sfârsitul secolului al XIX-lea, cu structura din lemn, cu pamant pe jos, acoperita cu sindrila. Din curte cateva scari conduc la o prispa, un fel de terasa ingusta inaltata de-a lungul peretelui din fata, lipita cu pamant, marginita de o balustrada scunda de lemn, unde se afla usa de intrare.

Casa este formata din doua odai despartite de o usa si cu tavan din lemn. Aici sunt expuse obiecte specifice mediului familial si social incercand sa redea atmosfera epocii in care a trait Ion Roata.

In prima odaie, tinda, se afla un cuptor taranesc cu vatra, pe perete un dulap din lemn cu vase din lut si o scoarta tesuta manual in razboi, putineiul pentru unt, cofa de apa, linguroiul de lemn, masa cu blide. In cealalta odaie  se afla un pat cu cerga, o icoana foarte veche, itarii lui Ion Roata, o pereche de desagi, documente referitoare la activitatea sa indar si fotografii de familie.

 


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu