Cascada Evantai – Padis, Muntii Apuseni

 

In Muntii Apuseni, judetul Bihor, Crisana, Romania, se gaseste Cascada Evantai, in mijlocul Cheilor Galbenei din bazinul Padis-Cetatile Ponorului.  Este accesibilă de pe traseul circuitului Galbena.

Valea Galbenei dreneaza majoritatea apelor din podisul Padis in Depresiunea Beiusului, iar in cursul sau trece prin chei inguste, cu pereti verticali si pante abrupte dand nastere la marmite sau jgheaburi, unele inaccesibile formand numeroase cascade din cauza terenului accidentat.

Cascada Evantai se prăvăleşte din ultimului izbuc al Galbenei, oferind un spectacol minunat la capătul cheilor.  Apa acesteia patrunde zgomotos pe o gura de pestera si se termina prin doua brate intr-o cascada sub forma de evantai. Căderea în formă de evantai are o înălţime de 10 m.

 

Aici ajunge la suprafaţă Galbena după ultimul său parcurs subteran. La ape mari cascada are două braţe. Acolo, unde apa scapă din strânsoarea stâncilor şi se aruncă în gol, este o peşteră.

În peştera de 50 m lungime se poate vedea cursul râului subteran. Poteca, săpată în stâncă de Czárán Gyula, oferă o privelişte şi un sentiment de excepţie acelora care se aventurează în această peşteră.

Pentru a se ajunge la Cascada Evantai se parcurge un traseu accidentat recomandat celor cu experienta si buna conditie fizica pe timp frumos, cand nu sunt anuntate precipitatii.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu