Castelul Huniazilor- Hunedoara

 

Unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala gotica din Europa, castelul Huniazilor (numit uneori si castelul Corvinestilor) a fost construit de catre Voicu, tatal lui Iancu de Hunedoara, in secolul XIV pe locul unui vechi castru roman ce se afla pe o stanca, inconjurata de apele paraului Zlasti.

Iancu de Hunedoara a fost cel care i-a oprit pe turci la Belgrad, în avântul lor spre Europa, prin statele balcanice, dupa cucerirea Constantinopolului in 1456. Nu se mai prea stie ca, printr-o decizie a Vaticanului, si azi mai bat clopotele în bisericile catolice, la miez de zi, în cinstea acelei victorii.

Inainte ca Voicu ca demareze extinderea ei aici era o fortificatie militara. Dupa ce acesta a fost numit Guvernator al Ungariei castelul a fost transformat in resedinta. Lucrarile de constructie continua si dupa moartea lui, sub supravegherea sotiei sale Elisabeta Szilagyi si a lui Matei Corvin – fiul sau, devenit ulterior rege al Ungariei. Momentul marcheaza de fapt desfiintarea garnizoanei si transformarea completa a castelului in resedinta. Dupa ce Matei Corvin doneaza castelul lui Ioan Corvin, la Hunedoara se succed mai multi proprietari pentru scurte perioade de timp. Castelul trece in anul 1605 in posesia familiei Bethlen, care a adus elemente renascentiste castelului, construirea a inca doua etaje pe latura de sud si a unuia pe latura de nord. Castelul Huniazilor a suferit de-a lungul timpului mai multe incendii, fiind restaurat in 1870-1880, 1965-1970 si 1993-1995.

Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti, lasand in urma curtea husarilor si nisa ce adaposteste statuia Sf. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor si al trecererilor peste apa. Castelul Huniazilor adaposteste intre zidurile sale numeroase vestigii remarcabile pe care timpul si-a pus amprenta intr-un mod aparte.

 

Galeria şi donjonul – ultimul turn de aparare Ne boisa (“Nu te teme”) ce cuprinde 5 niveluri, fiind prevazut cu deschideri pentru arme de foc, precum si Turnul Capistrano (dupa numele lui Ioan de Capistrano, un vestit calugar de la curtea castelului) care cuprinde singurul semineu gotic din cadrul acestui castel reprezinta cateva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei.

Zidurile erau strajuite de turnuri circulare (Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor, Turnul Buzdugan) si rectangulare, primele dintre acestea reprezentand o noutate pentru arhitectura militara a Transilvaniei secolului XV. Turnurile rectangulare erau construite ca puncte de aparare.

Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare incapere de receptii), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate si Sala Dietei, avand medalioane pictate pe pereti (printre ele se gasesc si portretele domnilor Matei Basarab din Tara Romaneasca si Vasile Lupu din Moldova).

In aripa castelului numita Matia se mai desluseste destul de vag, o pictura referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că isi trag numele urmasii lui Ioan de Hunedoara (Corvini). Se spune ca prezenta corbului (cu un inel in cioc) pe blazonul familiei Corvinilor este legata de o intamplare traita de Iancu de Hunedoara. Acesta primise de la tatal sau natural – Sigismund de Luxemburg – un inel de aur. Aflat intr-o calatorie, inelul i-a fost smuls de un corb. Pasarea a zburat cu obiectul in cioc insa Iancu ar fi reusit sa-l doboare si sa-si recupereze bijuteria.

Mai exista o alta legenda in popor conform careia fantana din Castelul Huniazilor ar fi fost sapata trei prizonieri turci, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Cei trei au trudit timp de 15 ani, dar nu au avut parte de libertatea promisa. Pe peretii fantanii dainuie o inscriptie, insemnand: “Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica”. Turistii care viziteaza Castelul Huniazilor au obiceiul de a arunca monede in apa.

 


 

Taguri:

 
 
 

1 Comentarii

 
  1. [...] ale stilului Renaşterii italiene. În partea dinspre parc, arhitectul s-a inspirat din elementele castelului de la Hunedoara, clădire de inspiraţie gotică. Urcând scările monumentale, vizitatorul intră într-un frumos [...]

 

Lasati un comentariu