Cerdacul Stanciului – Muntii Piatra Craiului

 

Piatra Craiului este un lant muntos calcaros aflat in partea de nord-est a lantului Carpatilor Meridionali, judetul Brasov, Transilvania, Romania. Altitudinea maxima in Piatra Craiului  este atinsa in varful La Om (Piscul Baciului) – 2237 m.

Cele mai importante fenomene carstice din zona sunt: Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioarei. In partea nord-estica apar Prapastiile Zarnestilor, izbucurile Fantanile Domnilor si Fantana lui Botorog, La Zaplaz, Moara Dracului, Pestera Stanciului si Cerdacul Stanciului.

Intai si intai trebuie sa stiti ca Cerdacul Stanciului este legat de o legenda, si anume cea a haiducului Stanciu Bratu. Se spune ca el isi traia zilele prin aceasta regiune, avandu-si ascunzisul in pestera de la Cerdacul Stanciului. De asemenea se pare ca haiducul este chiar o figura pomenita pe la sfarsit de secol XVIII alaturi de ceata sa. Exista chiar si balade in care este pomenit.

In al doilea rand, Cerdacul Stanciului a fost numit monument al naturii, masivul ascunzand si numeroase pesteri. Traseul pana la Cerdacul Stanciului (aproximativ 6-7 ore) poate incepe de la cabanele Plaiul Foii sau de la cabana Garofita Pietrei Craiului (drum mai scurt).

 

Se porneste de la Cabana Plaiul Foii, se ajunge la Plaiul Mare, Curmatura Foii (deja sunteti la 1.355 m), Poiana Tamaselului, Cabana Garofita Pietrei Craiului. Pana aici faceti cam 4 ore si urmati marcajul triunghi albastru. Puteti sa innopati aici sau sa continuati drumul, este alegerea voastra. Daca nu mai aveti rabdare si daca inca mai aveti puteri si decideti sa mergeti pana la capat in aceeasi zi sa stiti ca va mai asteapta inca vreo 2 ore, 2 ore si ½, continuand traseul pe directia Umerii Pietrei Craiului – Cerdacul si Pestera Stanciului, urmand marcajul triunghi albastru de data aceasta.

Obiective turistice din apropiere: Parcul National Piatra Craiului, Pestera Dambovicioara, Rezervatia Naturala Pestera Liliecilor, Avenul din Grind, Vestigiile arheologice din Pestera Liliecilor.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu