Cetatea Libida – Tulcea

 

Desfasurata pe o suprafata de 24 de hectare, Cetatea Libida este situata la marginea de vest a satului Slava Rusa, judetul Tulcea, Dobrogea, Romania, pe valea paraului Slava, fiind singura cetate al carei spatiu fortificat este strabatut de un curs de apa si prezinta lucrari de indiguire, canalizare, poduri. In prezent, cetatea este acoperita mai mult de jumatate de satul Slava Rusa.

Cetatea este descrisa pentru prima data de geograful Pamfil Polonic in anul 1897 ca o centura de fortificatii, cu ziduri groase, cu 33 de turnuri si trei porti. In anul 1911 Vasile Parvan o identificata de drept Ibida (Polis Ibida).

Situl arheologic este deosebit de complex, cercetarile arheologice desfasurate sporadic au dus la identificarea de vestigii si urme arheologice din paleoliticul mijlociu, neolitic, din epocile romana, romano-bizantina si medievala timpurie. In centrul cetatii s-a descoperit o bazilica cu trei nave si trei abside, 7 niveluri de locuire,

 

la 2,5 km vest de cetate s-a descoperit un complex monastic paleocrestin iar la 2,5 km est de cetate s-a descoperit o asezare getica cu val si sant.

In anul 2001, cercetarile arheologice desfasurate, au scos la iveala ansamblul Portii de vest, considerat ca fiind cea mai importanta descoperire, reprezentand un aparat de aparare si acces in cetate.

La numai 1500 de metri departate de zidul vestic de aparare al Cetatii Libida, a fost descoperit un cavou romano-bizantin, pe peretii caruia se afla o fresca cu motive florale.

Deocamdată, este singurul de acest gen în necropola romano-bizantină, fiind de mari dimensiuni (8 x 3,5 m), constituit din dromos şi cameră funerară, construit din cărămizi şi lespezi de piatră, cu interiorul tencuit şi pictat, cu pardoseala din plăci de cărămidă. Din pacate, cavoul a fost jefuit inca din antichitate, arheologii descoperind doar osemintele a nu mai putin de 39 de indivizi ai unei familii înstărite din oraş. Dupa efectuarea unei analize antropologice a osemintelor descoperite, arheologii au determinat ca acest cavou este un mormant de familie, toti indivizii ale caror oseminte au fost descoperite, printre care si multi copii, fiind rude.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu