Lacul Bâtca Doamnei – Piatra Neamt

 

Lacul Batca Doamnei este situate in orasul Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova, Romania, la o altitudine de 325 metri si reprezinta un element important al orasului Piatra Neamt deoarece pe langa scopul de protectie, el ofera si privelisti minunate. De aici, poti admira intr-o parte panorama orasului, iar de cealalta parte, Muntele Ceahlau in toata splendoarea sa.

Format in anul 1962 prin bararea raului Bistrita si indiguirea laterala, pe partea stanga, a unui perimetru din albia majora a raului, lacul Batca Doamnei are o suprafata de 235 ha, lungime maxima 3200 m, latime maxima 1050 m si adancime maxima 15,5 m. Acesta este alimentat cu apa din lacul de baraj Izvoru Muntelui-Bicaz, prin intermediul canalului de aductiune al Hidrocentralei de la Stejaru, la care se adauga paraul Doamna, afluent de dreapta al lacului  si vechiul curs al raului Bistrita care are un debit foarte redus. Langa lac se afla dealul Batca Doamnei unde se gasesc si ruinele Cetatii Dacice de la Batca Doamnei.a importanta in pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica din continentul european. Lacul, datorita suprafetei mari, ofera conditii de iernat unui numar mare de pasari. In ultimii ani, pe acest lac au iernat populatii de corcodel cu gat negru, corcodel cu gat rosu, ferestras mare, ferestras motat si ferestras mic. Pe langa aceste specii, in luna noiembrie, se pot observa pe lacul Batca Doamnei exemplare de cormoran mare care poposec aici in timpul migratiei.

Apa potabila ce este consumata de catre locuitorii orasului Piatra Neamt este furnizata intr-o mare masura de apa Lacului Batca Doamnei.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu