Lacul Bolboci – Muntii Bucegi

 

Lacul Bolboci este situat pe raza judetului Prahova, Muntenia, Romania, cea mai apropiata localitate fiind Busteni.

Lacul Bolboci este un lac artificial construit din anrocamente – piatra provenita din cariera de pe Podul cu Florile – muntele Zanoaga din Masivul Bucegi. Cabana Bolboci se afla pe malul lacului si a fost construita in 1928. Pana in 1971 putea fi folosita doar vara, pentru ca nu avea soba si nu era acoperita cu tabla. Lacul Bolboci are un volum util de 13 milioane metri cubi.

Lacul Bolboci desi artificial este foarte frumos, incadrat intr-un peisaj mirific, reprezinta de fapt apele Ialomitei blocate la circa trei kilometri in aval de un baraj, alimentate dinspre nord-vest de apele Vaii Tatarului, Vaii lui Mircea si Vaii Bolboci, iar dinspre est de Valea Nucetului.

 

Astfel, pentru a strabate segmentul de traseu Cheile Tatarul Mare – Cabana Bolboci construita in 1928 (situata in imediata apropiere a barajului), trebuie facuta in prealabil o apreciere vizuala a nivelului lacului. Pe malul drept traseul este mai pitoresc, dar la debite mari trebuie tinut cont de faptul ca afluentii dinspre nord-vest devin la randul lor lacuri si trebuie ocoliti in intregime (cu exceptia Vaii Tatarului peste care este pod) prin capetele din amonte.

Ca alternativa insa exista un drum forestier mai la altitudine, ocolitor, mai lung si mai putin atragator intrucat se deruleaza prin padure.

Lacul Bolboci este intr-un loc de o mare frumusete si nu foarte cunoscut, apa lacului fiind foarte rece chiar si vara. Este insa si azi destul de rustica, si de incantatoare. La Lacul Bolboci se poate ajunge pe doua cai: din orasul Targoviste, prin Moroeni si Scropoasa si de la Statiunea Sinaia sunt 8 km din centrul orasului. Se pot face si pe jos, sau se poate merge mai intai cu telecabina pana la cota 2000.


Taguri:

 
 
 

1 Comentarii

 
  1. [...] de limita teritorială cu județul Prahova) în Munții Bucegi, între platoul Padina și Lacul Bolboci, la o altitudine medie de 1.800 m. în bazinul superior al râului [...]

 

Lasati un comentariu