Lacul Lala Mare – Muntii Rodnei, Maramures

 

Lacul Lala Mare este un lac glaciar. Este localizat în munții Rodnei, judetul Maramures, Transilvania, Romania, sub vârful Ineu, la o altitudine de 1815 m. Este cel mai extins lac glaciar din Munții Rodnei având suprafața de 5637,5 m². Face parte din Rezervația mixtă „Ineu – Lala”.

Lacul Lala este unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din Carpaţii Orientali şi s-a format în urma acumulării de apă de la ploi şi zăpadă într-un fost gheţar cuatenar. Traseul spre lacul Lala pleacă de la drumul care leagă Bucovina de Maramureş. Mai exact, de undeva de lângă râul Bistriţa, pe un drum forestier care are o lungime de şase kilometri, iar mai apoi începe un traseu care trebuie parcurs pe jos.

Prima jumătate a drumului care trebuie parcurs pe jos este lesne de trecut. Greul începe însă după ce altitudinea creşte, terenul accidentat punând turiştii la încercare. Cei care reuşesc să ajungă până la lac nu vor regreta deloc efortul depus, peisajul fiind de vis.

 

Frumuseţea şi liniștea, aerul proaspăt, lacul şi fauna sunt parcă desprinse dintr-o poveste, un colţ derai aflat chiar în Munţii Rodnei. La o altitudine ceva mai mare de Lacul Lala Mare se află Lala Mică. Cu o adâncime de doar o jumătate de metru şi acest lac oferă ocazia celor care merg până acolo să admire un peisaj minunat.

Curioşii pot continua traseul şi pot urca până la vârful Ineu, aflat la circa 2.300 m de nivelul mării. Din păcate în zona vârfului Ineu nu există cabane, singura posibilitate de „cazare” fiind în cort.

Un alt inconvenient ar fi imposibilitatea de a ajunge cu maşina în zonă, traseul fiind imposibil de parcurs chiar şi cu maşini de teren.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu