Lipova ( Mănăstirea Radna, Cetatea Şoimoş)- Arad

 

Lipova este un oras asezat in partea de vest a Romaniei, la aproximativ 30 Km de Arad si 60 Km de Timisoara, judetul Arad.

Orasul este strabatut de raul Mures, care desparte localitatea in doua: Lipova propiu-zisa pe malul stang, Radna si Soimos pe malul drept.

Ca forme de relief la Lipova intalnim: Dealurile Lipovei, Campia de Vest, defileul Muresului si Muntii Zarand-altitudine maxima 841m (Varful Magura Ciunganilor).

Existând încă din secolul al XII-lea, oraşul devine un important centru comercial şi meşteşugăresc în secolul al XV-lea, precum şi un punct de importanţă militară strategică, după fortificarea în acelaşi secol a cetăţii Şoimoş.

Puncte de atracţie turistică în Lipova sunt biserica ortodoxă (construcţia edificiului a început în secolul al XIV-lea, continuând în mai multe etape, până spre sfârşitul secolului al XVIII-lea; fresce din secolele XVI-XVIII, colecţie de artă feudală şi carte veche), Bazarul (secolul al XVII-lea), muzeul orăşenesc (str. N. Bălcescu).

 

Staţiunea baneo-climaterică Lipova se găseşte 3 km de centrul oraşului, într-o regiune împădurită, la altitudinea de 138 m. Apele minerale de la Lipova sunt indicate în tratarea afecţiunilor tubului digestiv şi afecţiunilor cardio-vasculare.

Mănăstirea Radna

Traversând Mureşul ajungeţi în Radna, unde se găseşte biserica Sf. Maria şi mănăstirea. Fiind iniţial un aşezământ monahal franciscan construit la mijlocul secolului al XVI-lea, Mănăstirea a fost adusă la forma actuală în perioada 1756-1782, dominant fiind stilul baroc.

Turnurile bisericii au fost supra-înălţate în 1911, dobândind statura actuală. în interior puteţi admira altarul principal din marmură de Carrara, icoana Sf. Maria (secolul al XVII-lea) şi cele opt altare baroce din navă (secolul al XVIII-lea).

Cetatea Şoimoş

Nu în ultimul rând, puteţi vizita ruinele cetăţii medievale Şoimoş, amplasată pe un deal din apropiere, la o altitudine de 129 m.

 


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu