Lugoj

 

Municipiul Lugoj este al doilea oraș ca mărime și importanță din județul Timiș, Banat, România. Unul dintre cele mai importante centre ale mișcării culturale din Transilvania și Banat, Lugojul este cunoscut pentru rolul important pe care l-a jucat în dezvoltarea învățământului, în mișcarea de eliberare socială și națională și consolidarea unității naționale a românilor. Aici a avut loc în 1848 a doua Adunare națională a românilor din Banat. Astăzi este un important centru cultural și renumit centru muzical.

Lugojul a fost pe vremuri o așezare puternic fortificată, având o importanță mai mare decât în prezent. Prima atestare documentară a cetății Lugoj apare spre sfârșitul secolului al XIII-lea, într-un document păstrat în arhivele din Budapesta, din care reiese că regele Ungariei, Ladislau al IV-lea (1272 – 1290) a poposit cu armata sa la Lugoj.

La 20 decembrie 1989, Lugojul a devenit al doilea oraș liber de sub regimul comunist din România.

Clădirea Teatrului Municipal construită în 1835, Podul de Fier de peste Timiş (1902), Piaţa Iosif Constantin Drăgan sunt doar câteva dintre reperele cele mai vechi şi importante în arhitectura oraşului.

 

Alte clădiri cu valoare reprezentativă sunt Biserica Romano-Catolică, construită între 1733-1735, Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului (1759-1766), Vechea Primărie (1828), Prefectura (1859), Catedrala Greco-Catolică (1852). În Lugoj se află şi o seamă de locuri demne de văzut şi monumente istorice: Turnul fostei Biserici Sf. Nicolae (1726), busturile lui Coriolan Brediceanu, Ion Vidu, Traian Grozăvescu (str. Brediceanu) şi Monumentul Eroilor din primul Război Mondial (în Piaţa Iosif Constantin Drăgan), opere aparţinând sculptorului Radu Moga, Monumentul Generalului Ion Dragalina al sculptorului Spiridon Georgescu (pe strada Semenic), Obeliscul de pe Câmpia Libertăţii, Statuia lui Eftimie Murgu.

Aflându-se în centrul Banatului, turiştii pot face scurte excursii pe o rază de câteva zeci de kilometri. La aproximativ 25 km nord-est de Lugoj se află lacul de la Surduc, o locaţie potrivită pentru agrement, cât şi pentru cei pasionaţi de pescuit. La 30 km spre vest se află staţiunea balneoclimaterică Buziaş. La 45 km spre nord-est se află Valea lui Liman, mănăstirea Româneşti şi peştera cu acelaşi nume, care beneficiază de o acustică de excepţie şi care găzduieşte anual concerte simfonice.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu