Manastirea Botiza

 

Manastirea de maici “Schimbarea la Fata” este o adevarata perla a arhitecturii traditionale de lemn din Maramures. Sfanta ctitorie din comuna Botiza, de pe  Valea Sasului, judetul Maramures, acest sfant asezamant gazduieste o icoana facatoare de minuni, care atrage anual numerosi credinciosi. Cadrul natural splendid din imprejurimile manastirii si serviciile duhovnicesti care se fac cu ocazia slujbelor religioase incanta nu numai ochii, ci si sufletele celor care viziteaza manastirea.

Complexul manastiresc din Botiza

Asezamant monahal de maici, Manastirea Botiza sau schitul Bals Botiza cu hramul “Schimbarea la Fata” este o sfanta ctitorie din aceasta localitate, unde se mai afla si o biserica de lemn din secolul al XIX-lea.

Lucrarile de construire a acestui asezamant s-au facut intre anii 1996 si 1999 si a fost ctitorit de credinciosii din Botiza, in frunte cu preotul Isidor Berbecaru. Lucrarile au fost coordonate de mesterul Vasile Petrehus,  din Botiza, la dorinta credinciosilor si a parintelui. Manastirea Botiza este o constructie de lemn pe temelie de beton si are forma de cruce. Aceasta are o lungime de 25 m, iar latimea in zona absidelor naosului 12 m si in pronaos 8 m, facand ca acest sfant asezamant sa fie considerat drept unul destul de spatios.

 

“Schimbarea la fata” a Manastirii Botiza

Anul 2011 a insemnat pentru  Manastirea Botiza anul “schimbarii la fata” a acesteia. In urma interventiei radicale a arhitectulului Dorel Cordos asupra proiectului staretiei, mesteri priceputi au inceput lucrarile de modernizare. Acestia au lucrat deosebit de frumos, schimband fata manastirii.

Exista premisele ca dupa terminarea lucrarilor si a turnului-clopotnita de la intrare, cu o fericita racordare a caii de acces la facilitati moderne, sfantul asezamant s-ar putea inscrie intr-un circuit al pelerinajelor vrednic de urmarit si vizitat.

In general, de acum putem vorbi de realizari deosebite in plan material la mai toate manastirile noastre, constructii marete, traditionale, altele chiar moderne si toate vizand civilizatia, curatenia, confortul. Dupa amplele lucrari ce au avut loc si dupa cele care vor urma de acum, se va pune acut problema umplerii lor de vietuitori, de har, de binecuvantare, de mari duhovnici care sa atraga lumea. Dorinta duhovnicilor este aceea de a indruma poporul si mai ales tinerii care au nevoie de modele, de viata austera prin rugaciune si post, de locuri si oaze de liniste si de bucurii duhovnicesti.

Semnificatia manastirii

Manastirea “Schimbarea la Fata” din Botiza reprezinta locul ideal de regasire sufleteasca si trupeasca a fiecaruia dintre noi. Aceasta indeamna credinciosul la rugaciune, la post, la viata fara de pacat si la mantuire sufleteasca. Manastirea din Botiza este un dar si o binecuvantare a lui Dumnezeu pentru dreptcredinciosul popor maramuresean, cu biserici stravechi si sfinti ierarhi care au pastrat unitatea poporului si a credintei sale apostolice. Acesta este si un un dar si o binecuvantare a lui Dumnezeu pentru intreg neamul romanesc si pentru Biserica Ortodoxa, martira prin marturia data pentru Hristos de-a lungul veacurilor in zbuciumata sa istorie.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu