Mănăstirea Pissiota – Poienarii Burchii

 

Mănăstirea Pissiota este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Poienarii Burchii, județul Prahova, Muntenia, la 40 de kilometri nord de Bucuresti si la 20 de kilometri sud de Ploiesti, pe soseaua Bucuresti-Buftea-Ploiesti. Manastire Pissiota, locuita de o obste de maici, are hramul Nasterea Maicii Domnului.

Pe cel mai circulat drum din Romania, Drumul National 1, care leaga orasul Bucuresti de Ploiesti, exista un indicator, in localitatea Potigrafu, care te indruma spre Manastirea Pissiota.

La aceasta manastire se poate ajunge si cu trenul. Se merge astfel pana la gara Crivina si de aici se merge spre Ploiesti, dupa care la dreapta pe primul drum asfaltat pana intalnim in dreapta soselei manastirea amplasata la mai putin de un kilometru de gara.

Printre casele țărănești se zărește originala construcție a bisericii mânăstirii. Ctitorul mânăstirii, Nicolae Pissiota, a părăsit meleagurile natale ale Greciei și s-a stabilit în România, iar propria afacere – o antrepriză de construcții – i-a adus numeroase satisfacții. S-a hotărât să ctitorească o mânăstire, chiar pe moșia sa, cumpărată de la generalul Angelescu, fost ministru de război.

 

Mânăstirea a fost ridicată după proiectul arhitectului Ioan Giurgea.Așezământul a devenit o sinteză incontestabilă între Orient și Occident, dintre Renașterea italiană și stilul clasic bizantin. Cocheta și inedita biserică a fost pictată de apreciatul Costin Petrescu – același artist care pictase fresca de la Ateneul Român și Catedrala din Alba Iulia. Doar trei maici au venit la Pissiota din obștea de la Ghighiu și au muncit strașnic, începând din anul 1933. În afara stareței mai erau maicile Irina și Alexia. Cele două erau mamă și fiică, tunse în monahism la aceeași dată, într-o impresionantă ceremonie, cum spun martorii oculari.

Acum, mama care se împotrivise ca fiica ei să se călugărească i-a urmat exemplul. Fiica ei este stareță și mama îi este ucenică. Credinciosul care se roagă în frumoasa biserică a mânăstirii descoperă comorile culturale adunate aici. Dintre acestea, cea mai importantă este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, renumită pentru minunile pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Icoana a fost pictată de Eustatiu Stoenescu (1884-1959), după o tehnică impresionantă.

În orice loc stă credinciosul în biserică are impresia că ochii Maicii Domnului îl însoțesc cu privirea. Icoana aceasta a plâns de mai multe ori. Tot aici există și o raclă cu moaștele Sfinților Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Teodor Stratilat, Trifon, Ioachim de Vatoped și al Cuvioșilor uciși în Sinai și Rait. Biserica mai adăpostește un muzeu subteran în care este expusă o piesă rară – o mică icoană, pictată pe lemn de Nicolae Grigorescu.


 

Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu