Mausoleul lui Sari Saltuk Dede

 

Mormântul lui SARI SALTUK DEDE (Baba) este una dintre cele mai vechi construcţii aparţinând arhitecturii islamice din localitatea Babadag, judetul Tulcea, Dobrogea, Romania.

Despre sosirea lui în Dobrogea există mai multe variante.Însă dupa marele istoric Köprül,Sarı Saltuk împreună cu 700 de ostaşi din Horasan,au fost trimişi în Anatolia de către Ahmet Yesevi pentru a-l ajuta pe Hacı Bektaş,iar acesta îl trimite în Dobrogea pentru răspândirea religiei islamice.Prezenţa turcilor la Babadag este atestată documentar în anul 1262 când exista o colonie de circa 10.000-12.000 de turci, conduşi de dervişul Baba Sari Saltuk.

În anul 1484, Sultanul Baiazid a poruncit să fie construit la Babadag un mausoleu, în onoarea lui Sari Saltuk. Între anii 1677-1678 reşedinţa Paşei s-a mutat de la Silistra la Babadag.

 

 

Restaurarea mormântului se datorează bunăvoinţei finanţatorilor: Ministerul Culturii şi Cultelor – Oficiul Naţional pentru Monumente Istorice – Bucureşti,

Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi S.C.Majore International S.R.L. ( dl. Ertan Demirhan ). Proiectul a fost realizat de către Centrul de Proiectare pentru Patrimoniul Cultural Naţional Bucureşti.

Inaugurarea a avut loc cu ocazia vizitei premierului turc, Recep Tayyip Erdoğan în data de 26 septembrie 2007.

 


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu