Mausoleul vanatorilor de munte din Targu Neamt

 

Mausoleul vanatorilor de munte din Targu Neamt este situat  in judetul Neamt, Moldova, Romania, pe o terasa larga creata artificial pe Culmea Plesului, la o altitudine de 491 m pentru a putea fi observat cu usurinta.

Monumentul realizat de arhitectul Theodor Burca a fost ridicat pentru a comemora jertfa eroilor neamului din Primul Razboi Mondial. A fost inaugurat in 1939 de Regele Carol al II-lea. Acest monument-mausoleu a fost construit la propunerea Societatii “Cultul eroilor”, cu sprijinul “Comitetului de initiativa al vanatorilor de munte”, cu sediul in Bucuresti, in fruntea caruia a fost generalul Virgil Badulescu (atunci maior), cel care a instruit si pregatit primul batalion de vanatori de munte, impreuna cu 28 de ofiteri din cadrul corpului de armata al vanatorilor de munte.

Lucrarea are un soclu bine proportionat, cu inaltimea de 16 m, sugerand prin forma sa terminala un foisor de observator. Pe laturile monumentului sunt trei placi de marmura: una aminteste data de 27 iulie 1917, cand vaatorii de munte pleaca pe linia frontului; o placa mare cuprinde numele celor 72 “vanatori de munte cazuti pe campul de onoare”, si a treia cuprinde textul dedicat dezvelirii monumentului.

 

Pe soclu mai sunt doua basoreliefuri, realizate in bronz de catre Theodor Burca. Unul prezinta o femeie inaripata, imbracata in haine de roman, cu o spada la sold, in miscare, ce face un salt de pe un varf de munte. Ea simbolizeaza Romania. In mana stanga tine stema Romaniei sprijinita pe umar, iar in mana dreapta intinsa are o coronita de lauri. Al doilea basorelief prezinta militari romani avantandu-se in lupta, cu casca pe cap si cu baioneta la arma. Pe o treapta superioara a soclului se afla un vultur mare, din bronz, ce-si ia zborul catre vest, la fel ca ostasii primului batalion de vanatori de munte porniti spre frontul de lupta.

In partea de nord, apare la suprafata cripta mausoleului, sub forma unui mormant, cu lespedea neagra, cu o cruce alba pe ea.

Monumentul – mausoleu a fost renovat in 1990 si anual, la 3 noiembrie, este sarbatorita “Ziua vanatorilor de munte”.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu