Moneasa- Arad

 

Moneasa  este o localitate, stațiune balneo-climaterică în județul Arad, Crișana, România. Este reședința comunei Moneasa.

Localitatea Moneasa se află situată la poalele Munților Codru-Moma, la o altitudine de 280 m, la o distanță de 102 km față de municipiul Arad și 20 de km  față de orașul Sebiș și este străbătută de cursul superior al râului Moneasa.

Urmele locuirii pe aceste meleaguri datează din paleolitic și neolitic și au fost descoperite în complexul de peșteri “Hoanca” și “Izoi“. Prima atestare documentară a localității Moneasa datează din anul 1597.

Există în staţiune cateva locuri de agrement cum ar fi ştrandul si un lac artificial unde se pot face plimbări cu barca sau hidrobicicleta.

 

Pot fi organizate drumeţii spre: Peştera Liliecilor (1 oră), Grota Urşilor (10 minute), Cuptorul de fier (10 minute), Cariera de marmură (45 minute), dar pot fi abordate şi trasee mai lungi în Munţii Codru Moma. Tot în apropierea staţiunii pot fi vizitate şi ruinele cetăţii medievale Dezna.

Apele termale de la Moneasa sunt ape bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, fiind indicate în tratarea asteniilor nervoase, afecţiunilor aparatului locomotor şi sistemului nervos periferic. Efectele benefice ale apelor termale sunt completate de ionizarea naturală a aerului din staţiune.

 

Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu