Moscheea Eshaman Sultan – Mangalia

 

Moscheea Eshaman Sultan se afla in municipiul Mangalia, judetul Constanta, Dobrogea, Romania.

Moscheea Eshaman Sultan este cel mai vechi lacas de cult musulman din Romania datand din anul 1525 sau 1573 dupa alte surse.
Cunoscutul calator turc Evlia Celebi scria despre Mangalia, in 1452: ,, … du-te la Mangalia, Kaaba -Mecca pribegilor si sarmanilor”, cu referire la conglomeratul etnico-religios care se gasea- si se gaseste si astazi!- in, pe atunci, noua provincie a Imperiului Otoman.

Printre turci, tatari, evrei, bulgari, gagauzi, greci si romani, pripasiti prin stepele si nisipurile dobrogene, existau si cativa refugiati de spita nobila, veniti de la Istanbul.

 

Este vorba despre hatun (printesa) Esma, fiica iubita a sultanului Selim al II lea si suita acesteia. Aceasta era sotia marelui vizir Sokollu Pasa, mana dreapta a sultanului si, de fapt, conducatorul imperiului.Calendarul musulman Hadjira situeaza inceperea constructiei in 931, adica in 1573, cu un an inainte ca marele sultan sa moara, astfel ca fiica sa inchina aceasta constructie tatalui sau.

Construita din blocuri de piatra prinse cu bare de fier turnate(scoabe), zidurile moscheii au 85 de centimetri grosime, lipsind asadar liantul din constructie.

Si minaretul, nu foarte inalt, este construit la fel, iar in curtea geamiei se gasesc morminte pe care se afla turbane sculptate, ale mai marilor vremii.

Pacat ca nu exista indicatoare catre singurul monument medieval ce a ramas in picioare in Mangalia, un monument stingher inconjurat de blocuri si lipit de usa sanatoriului balnear-mult mai cunoscut. Aceasta micuta si modesta minune maura sufera de uitarea turistilor, asta desi a fost reamenajata si reconsolidata incepand chiar de dupa revolutie.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu