Muzeul de Arta Satu Mare

 

Muzeul de Arta Satu Mare, judetul Satu Mare, a fost amplasat intr-o cladire construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, denumita Casa Vecsey. Cladirea a fost construita in stil neogotic, declarata monument arhitectural si istoric.

Pe acest teren se afla în secolul al XVIII-lea o clădire ce servea ca depozit al cetăţii Satu Mare. În această clădire a fost semnată în anul 1711 pacea de la Satu Mare, în urma înfrăngerii răscoalei lui Francisc Rakoczy al II-lea. Clădirea are o planimetrie în formă de “L” fiind compusă din două corpuri diferite ca stil arhitectural, provenind din perioade diferite de construcţie.
Pe locul acestor două edificii era o veche clădire cu un etaj, cu un portal de intrare încadrat de un arc în plin centru, aparţinătoare cetăţii Satu Mare.

În 1798, baronul Vecsey cumpără clădirea realizată în stil baroc în formă de “L” având un coridor deschis cu arcade semicirculare. Astăzi se mai păstrează un corp din această construcţie, care este socotită cel mai vechi edificiu civil păstrat din oraş.
În anul 1842 s-a ridicat corpul de clădire în stil neogotic, cu parter şi un etaj. Faţada este construită din două registre cu nouă deschideri ogivale reprezentând la parter uşi de acces, din care doar aceea din centru este funcţională, iar la etaj, dispuse simetric, ferestrele delimitate de ancadramente simple, cu excepţia ferestrei centrale, de deasupra porţii de intrare care este înscrisă într-un ancadrament-acoladă, terminat în partea superioară cu un fleuron stilizat în manieră gotică.

 

Expozitia permanenta a muzeului cuprinde operele unor artisti reprezentativi ai artei plastice romanesti din secolul nostru: Henri Catargi, Dumitru Ghiata, Eustatie Stoenescu, Iosif Iser, Corneliu Baba, Aurel Ciupe, Muhy Sándor, Petre Abrudan, Stefan Popescu, Bene József, Ion Sima, Ion Jalea, Ion Irimescu, Vida Gheza, Ion Vlasiu, Ovidiu Maitec.

Aici aveti ocazia sa admirati lucrari ale unor valorosi artisti ai Centrului artistic din Baia Mare, precum: Ziffer Sándor, Mikola András, Kádár Géza, Eugen Pascu, Mund Hugo etc.

Muzeul de Arta expune si o impresionanta colectie de arta platica contemporana ce cuprinde lucrarile unor artisti precum: Ion Salisteanu, Ion Pacea, Constantin Piliuta, Ion Gheorghiu, Vasile Kazar, Octav Grigorescu, Marcel Chirnoaga, Bradut Covaliu, Vasile Dobrian, Paulovics Lászlo, Toros Gábor si altii.

Muzeul de Arta Satu Mare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu