Muzeul de Stiintele Naturii si Cinegetica – Suceava

 

Muzeul de Stiintele Naturii si Cinegetica se afla in municipiul Vatra Dornei, judetul Suceava, Bucovina, Romania. Aceta prezinta fauna montana din zona Dornelor si cinegetica judetului Suceava; etnografie, cu prezentarea artei populare din Bucovina; colectii de geologie, flora si fauna din nordul Moldovei. Se remarca monumente ale naturii ca Leontopodium alpinum, Lynx lynx, Ursus arctos, Lutra lutra, Lyrurus tetrix, trofee deosebite de cerb carpatin, caprior, urs brun, porc mistret.

Sectia de stiinte naturale s-a infiintat in 1957, dar actul nasterii dateaza din 1952, cand invatatorul Dumitru Andriescu din comuna Dorna Candrenilor a donat obiecte de peste 100 de ani. In urma reorganizarii, muzeul isi prezinta exponatele in mod atractiv.

Astfel, sunt prezentate doua aspecte: bogatia floristica si faunistica a zonei dornene si cinegetica (vanatoarea). Sunt abordate si probleme de ocrotire a naturii (florei si faunei), de taxonomie, filogenie si de ecologie.

Mai sunt expuse si specii rare si foarte rare de fauna: vulturul negru disparut de multa vreme de la noi, lostrita, cocosul de munte, buha si corbul. Toate sunt declarate monumente ale naturii.

Din clasa pestilor sunt expuse salmonidele: lostrita, pastravul de munte, pastravul curcubeu, mreana, zvarlocul, scobarul care a invadat apele de munte in ultimul timp.

Amfibienii sunt reprezentati prin specii din grupul celor cu coada: urodele triton crestat , triton de munte, salamandra. Amfibieni fara coada: anure – sunt reprezentati de broasca de padure. Reptilele taratoare sunt reprezentate prin trei specii: soparla de munte , vipera, sarpele de casa.

 

Pasarile din clasa Aves, cele mai numeroase sunt cele rapitoare, de zi: sorecarul, sorecarul incaltat, acvila tipatoare, serparul, soimul. Toate sunt ocrotite de lege.

Mai sunt prezentate: cocosul de munte si iernuca, potarnichea, prepelita, cucul, turturica; rapitoare de noapte: huhurez de iarna, huhurez de padure, ciuf de padure, cucuveaua; specii care se hranesc cu insecte dar si cu seminte: lastunul mare, ghionoaia, ciocanitoarea pestrita; pasari precum ciocarlia de padure, stancuta, cotofana. Poate fi vazuta si cea mai mica specie de la noi: auselul de iarna. O specie interesanta este forfecuta tipica padurilor de conifere.

Mamiferele precum ariciul, cartita prefera insectele. Alt grup de mamifere, rozatoare: sobolanul de camp, iepurele de camp, veverita. In continuare se gasesc biorame cu familia de mistret si cea de caprior si un cerb frumos, atacat de o haita de lupi.

Nu lipsesc specii de mamifere rapitoare: vulpea si lupul, ursul– monument al naturii; animale carnivore de talie mica, cu blana scumpa: bursucul, nevastuica, hermina, jderul, dihorul, vidra.

La parter, este prezentata vanatoarea. Este prezentat un fides de mamut, corn de elan, craniu de zimbru disparut acum 200 de ani. Sunt prezentate trofee de cerb si caprior cu crestere anormala. Sunt expuse obiecte din coarne de cerb (masa, fotoliu, cuier, vioara, lustra), trofee de blana, valorificate prin articole de imbracaminte.

Tot in ultima sala sunt prezentate trofee valoroase de cerbi carpatini medaliate in Cehoslovacia in 1975 cu medalii de argint. Dintre trofeele de blana expuse, o valoare deosebita o prezinta cele de urs, lup si ras. Se mai gasesc numeroase planse cu urme de animale, texte, grafice, fotografii.

 


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu