Muzeul Etnografic Vatra Dornei – Suceava

 

Deschis în anul 1986 la parterul Palatului Comunal, municipiul Vatra Dornei, judetul Suceava, Bucovina, Romania, muzeul ilustrează tradiţia comunală şi economică a societăţii ţărăneşti din Ţara Dornelor.

Cele 12 expoziţii permanente ocupă un spaţiu de peste 600 mp şi reprezintă obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură, ceramică, ţesături, cusături, obiecte de port popular, elemente de plutărit si păstorit, măşti, ouă încondeiate, onibiecte din metal şi os.

Deosebit de pitoreşti si autentice, cele trei interioare tradiţionale, ilustrând viaţa casnică a ţăranilor bucovineni, stârnesc de fiecare dată nostalgia, admiraţia şi curiozitatea vizitatorilor.

Aici se reuneste creatiile populare din zonele etnografice de munte, expozitia prezenta isi propune reconstituirea acelui mirific univers in care omul si natura se contopeau intr-o profunda si vibranta traire. Din punct de vedere tematic, expozitia este generoasa, abordand aproape toate genurile creatiei populare incepand cu arhitectura, continuind cu ceramica, tesaturile din interior, portul, nefiind date uitarii nici datinile si obiceiurile legate de sarbatorile de peste an si cele legate de nunta.

Arhitectura este reprezentata prin macheta unei case traditionale specifice zonei Dornelor, plasandu-se ca vechime la inceputul secolului al XIX-lea. Modelul a fost adus din satul Cosna.

Ceramica este bogat reprezentata prin realizarile specifice ale celor doua importante centre: Radauti si Marginea dar si a unui centru mai putin cunoscut cel de la Paltinoasa. Divers reprezentata atat ca forma cat si ca realizare artistica, ceramica neagra de la Marginea se impune prin sobrietate dar si prin eleganta formelor.

 

Tesaturile din interior – laicere, cergi, stergare realizate din lana , canepa si bumbac ofera un spectacol de un mare rafinament cromatic dar si de forme ornamentale maiestuos imbinate. In acest sector sunt expuse atat creatii vechi, de peste o suta de ani cat si creatii de data recenta.

Creatia in lemn este riguros reprezentata intrucat, in zona de munte, majoritatea barbatilor stiu sa manuiasca barda si celelalte unelte specifice acestui mestesug. Astfel, doua “scafaie” (covatele), achizitionate din comuna brosteni pot fi considerate adevarate unicate, fiind realizate din asa-numitele “galme”, anomalii ale paltinului si fagului.

Un budai-vas pentru pus laptele la prins din Gura Negrii, impresioneaza nu prin ornamente sau forme spectaculoase ci prin cercurile de lemn realizate din cep de arin. Taietura de mare ingeniozitate si precizie, practicata la capetele cepului face din acest budai un unicat.

Reusite ornamente pirogravate ne ofera pascaritele – vase pentru sfintit pasca si ouale incondeiate (actualmente la Ciocanesti, Poiana Stampei si Panaci). Tot in acest sector se mai gasesc si unele obiecte din corn de cerb-cornece pentru pastrat praf de pusca.

Portul este clasificat pe cele patru zone etnografice abordate. Hainele groase, confectionate din suman, cum ar fi: mantalele, cioarecii, atele lungi de la opinci etc., ne sugereaza ca suntem in plina zona de munte.

Program

luni / închis
marţi – duminică / 10:00 – 17:00

Contact:    Muzeul de Etnografie Vatra Dornei;     strada Mihai Eminescu, numărul 17, (în sediul Primăriei), Vatra Dornei, judeţul Suceava


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu