Muzeul National Brukenthal- Sibiu

 

Muzeul National Brukenthal este un muzeu din Sibiu, avand sediul principal in Palatul Brukenthal din Sibiu, construit de baronul Samuel von Brukenthal intre anii 1778 si 1788, pe o latura a Pietei Mari. Muzeul Brukenthal a fost infiintat in anul 1817, fiind constituit din colectiile baronului Samuel von Brukenthal.

Palatul Brukenthal a fost inaltat in etape, cu scopul de a fi resedinta oficiala a baronului von Brukenthal si sediu al colectiilor sale. Palatul se afla situat in partea de vest a Pietei Mari, avand adresa Piata Mare nr. 4.

Palatul Brukenthal din Sibiu, azi Muzeul Brukenthal, a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Sibiu din anul 2004, avand codul de clasificare SB-II-m-A-12094.

Constructia a inceput dupa ce Samuel von Brukenthal a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, functie pe care a ocupat-o intre anii 1777 si 1787. Ca model au servit palatele din Viena, construite stilul Barocului Tarziu. Cladirea a fost ridicata pe latura vestica a Pietei Mari, pe locul a doua case, din care una avea loggi. Baronul mai avea si o resedinta de vara, Palatul Brukenthal din Avrig, a carui constructie incepuse in 1760.

 

Actuala fatada principala, intr-un stil Baroc auster, a fost realizata mai tarziu, motiv pentru care palatul este iesit mai in fata in comparatie cu frontul celorlalte cladiri din Piata Mare din Sibiu. Pe mijlocul fatadei, se afla un ancadrament de piatra al portalului, sustinut de coloane deasupra carora se ridica antablamentul. Ancadramentul este decorat cu blazonul aurit al lui Samuel von Brukenthal si cu alte elemente decorative specifice stilului baroc: urne, rozete si festoane.

In continuarea portalului este un pasaj de trecere, prin care se patrunde in curtea interioara a palatului, care are un plan dreptunghiular.

In fundalul primei curti se afla un al doilea portal, cu un concept similar cu cel al primului portal, dar sustinut de atlanti iar nu de coloane. Prin acest portal se face trecerea in curtea a doua, unde initial se aflau grajdul si alte anexe gospodaresti.

Samuel von Brukenthal si-a organizat colectiile de arta astfel ca sa poata fi vizitate inca din 1790, cu trei ani inaintea deschiderii Muzeului Louvre. Deschiderea oficiala a muzeului a avut loc in anul 1817, fiind astfel cel mai vechi muzeu din Romania.

In prezent Palatul Brukenthal adaposteste Galeria de Arta si Biblioteca Muzeului National Brukenthal, unde se afla cele mai valoroase colectii de picturi baroce din centrul si estul Europei.


Taguri:

 
 
 

2 Comentarii

 
  1. Ocna Sibiului spune:

    [...] Ocna Sibiului prezintă și interes arheologic, aici fiind descoperite unelte din epoca bronzului (1900-800 î.C.), care sunt expuse la Muzeul Brukenthal din Sibiu. [...]

  2. Sibiu spune:

    [...] perioadă înfloritoare a orașului, cea mai importantă construcție din această perioadă fiind Palatul Brukenthal și Biserica [...]

 

Lasati un comentariu