Rezervația Pietrele Doamnei – Campulung Moldovenesc

 

Rezervația Pietrele Doamnei este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Suceava, Bucovina, Romania, pe teritoriul administrativ al orașului Câmpulung Moldovenesc.

Masivul Rarau adaposteste in partea nordica una din cele mai interesante forme geologice din lantul Carpatilor Orientali, cunoscuta sub numele de Pietrele Doamnei. Accesul in zona se poate face fie din orasul Campulung Moldovenesc, fie prin localitatile Pojorata, Mestecanis, Slatioara sau Chiril.

Asupra originii toponimului Rarau sunt inca discutii: localnicii il explica prin terenul framantat, cu grehotisuri, greu de strabatut, – din constructia “la rau” a luat nastere “Rarau”, iar academicianul lorgu Iordan reluandu-l pe Tikton, atribuie numele unei pasari, soimului, explicatie plauzibila, tinand cont ca in zona este o stanca calcaroasa care se numeste Piatra Soimului. Alte ipoteze sunt mai putin vehiculate. Denumirea stancilor provine, se pare, de la faptul ca , pe vremea lui Petru Rares – care a gasit aici adapost sigur pentru familia sa – doamna, sotia sa, se urca deseori pe stanci si scurta zorile in asteptarea sotului, de aici – Pietrele Doamnei.

 

Din punct de vedere peisagistic, aceasta tezervatie se prezinta ca o piesa unica in Carpati. Spre sud se invecineaza cu Pietrosul Bistritei, spre vest Giumalaul, spre nord cu muntele Tomnatec, iar spre est se intind pajistile Todirescu din preajma Codrului Secular Slatioara. Ca un fapt inedit, semnalam o ninsoare cazuta pe timp de vara, in zilele de 21-22 iunie 1910.

Intreaga zona reprezinta calexare cu incrustatii de corali, amoniti, alge marine, elemente care formau mari recife, acum 140 milioane de ani, in perioada cretacica, cand acest teritoriu a fost acoperit de marile calde ale oceanului.

În perimetrul rezervatiei , pe povarnisul sudic, se afla Pestera Liliecilor, pestera care din cauza turismului haotic si destructiv necesita protectie maxima.

Vegetatia lemnoasa este reprezentata in principal de molid, alaturi de care se gasesc diseminate: plopul tremurator, salcia capreasca, scorusul, mesteacanul. Dintre endemismele (specii unicat), aici intalnim: micsandra salbatica (Erysimum wittmanii subsp. wittmanii), gusa porumbelului (Silene nutans, subsp.), clopotelul (Campanula carpatica), margareta (Chrysantheumum rotundifolium), Ranunculus carpaticus, cimbrisor (Thimus comosus), paius (Festuca carpatica), Dentarei glandulosa. Pe stanci se intalnesc floarea de colt (Leontopodium alpinum), jnepanul (Pinus mugo) si relictul argentica (Dryas octopetala). Ion Nemes descopera doua specii noi pentru fauna tarii dintre microlepidoptere: Cnephasia articolana si Chlorochysta cotrata (forma strigulata), fluturi mici de un deosebit interes stiintific.

Fauna este bine reprezentata (urs, lup, cocos de munte, cerb nobil, caprior, etc. ) fiind o caracteristica a zonei montane. Deoarece statutul de rezervatie al aceste zone este adesea incalcat prin actiuni umane distructive care duc la degradari ireversibile ale peisajului, este absolut necesar si civilizat ca turistii sa respecte zonele de campat, amenajate langa motelul Rarau, sa parcheze masinile pana la cabana si sa faca focul pe vechile vetre si in locuri special amenajate.

Suprafata rezervatiei este de cca. 253,0 ha.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu