Sighişoara

 

 Cetatea Sighisoara, una dintre cele mai spectaculoase si pline de mister cetati medievale din Transilvania, este situata in orasul Sighisoara, judetul Mures, Transilvania, Romania. Aceasta reprezinta un veritabil monument istoric ce pastreaza vie emotia intalnirii cu trecutul, calatorul descoperind o lume de un farmec nemaiintalnit.

Sighisoara este considerata si astazi ca fiind cea mai frumoasa cetate din Europa. Aceasta s-a pastrat in mare parte intacta, numarandu-se printre putinele asezari de acest fel, unde casele medievale sunt locuite si astazi.

Sighişoara, Schaessburg, Segesvár se înalţă deasupra Târnavei Mari, cu o cetate senzaţională, cu un zid de apărare cu 9 turnuri, şi oameni de diferite naţii. Este un exemplu de convieţuire şi ospitalitate. Dintre cele 9 turnuri ale cetatii cel mai reprezentativ este Turnul cu Ceas, functia s-a initiala era de poarta principala a cetatii, pe langa aceasta aici a functionat secole la rand primaria sau magistratul orasului.

 

Întemeiată de saşii aduşi pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar a oferit un loc de trai pentru saşi, români, maghiari, ţigani, evrei şi alte minorităţi.

Breslele mestesugarilor din Sighisoara (19 la numar) si-au primit primele statute in 1376, statute care aveau la baza legi si obiceiuri mai vechi. Se iau masuri pentru interzicerea maririi numarului angajatilor, se planifica procurarea materiei prime etc. Concurenta intre bresle era acuta, iar cea dintre breslele din diferite orase era de-a dreptul crancena. De exemplu, daca lacatusii din Brasov aduceau la targul din Sighisoara “lacate si broaste proaste”, lacatusii sighisoreni aveau dreptul sa le confiste.

In acest oras a fost confectionata si instalata o copie a “Statuii Lupoaicei” (“Lupa Capitolina”), simbolul latinitatii poporului roman. Centrul orasului medieval Sighisoara este listat din anul 1999 in patrimoniul cultural mondial UNESCO, fiind protejat ca atare. In ultimul sfarsit de saptamana al lunii iulie are loc festivalul medieval.

Este un oraş, unde nu te plictiseşti.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu