Statuia lui George Baritiu- Brasov

 

 

 

Statuia lui George Baritiu din Brasov, judetul Brasov, opera in piatra a sculptorului Nicolae Encea, a fost dezvelita in anul 1973. Este amplasata in fata Bibliotecii Judetene din Brasov care poarta numele marelui publicist transilvanean.

George Barit, cunoscut in timpul regimului comunist sub numele George Baritiu (4 iunie 1812, Jucu de Jos, judetul Cluj – 2 mai 1893, Sibiu), istoric si publicist roman transilvanean, intemeietorul presei romanesti din Transilvania.

In anul 1838 a intemeiat la Brasov Gazeta de Transilvania, primul ziar romanesc din Marele Principat al Transilvaniei. In acelasi an a inceput la Blaj publicarea Foii pentru minte, inima si literatura, primul ziar literar romanesc din toate timpurile.Difuzarea lor peste munti era asigurata de prietenul sau librarul Iosif Romanov. George Barit fost una din figurile cele mai importante ale Revolutiei de la 1848 in Transilvania. La 1861, din initiativa sa si a canonicului Timotei Cipariu, a luat fiinta Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman (Astra). A fost mai intai secretar, apoi presedinte al Astrei. Asociatia a editat incepand cu anul 1868 revista Transilvania, pe care a condus-o intre 1868 si 1889.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu