Turnul Pompierilor Satu Mare

 

Turnul Pompierilor din Satu Mare, judetul Satu Mare, are o înălțime totală de 47 m și o înalțime cursivă de 34 m.A fost construit în anul 1904 din inițiativa episcopului Gyula Meszlényi, fiind proiectat de Ferencz Dittler și construit de Lajos Vajnay. Datorită înălțimii, turnul oferea o privire de ansamblu asupra orașului fiind folosit în acest sens pentru prevenirea incendiilor și protecția împotriva lor.

Accesul până la platforma balconului circular se face printr-o scară metalică în spirală. Platforma balconului circular perimetral este realizată sub formă de planşeu de lemn susţinut de traverse metalice. Platforma este prevăzută cu o balustradă de protecţie din fier forjat.

Cupola decorativă este realizată din lemn iar învelitoarea din tablă de cupru. În vârful cupolei este montată o veche stemă a oraşului.
Intrarea în turn se face printr-un portal cu fronton triunghiular, având deasupra trei casete formate din patru baghete de piatră cioplită, în care se aflau trei texte cu privire la la anul ridicării turnului şi contextul în care a fost realizat.

Restaurarea turnului a fost terminată în anul 2005, când cu ocazia zilei pompierilor la 13 septembrie acesta a putut fi vizitat.

Astăzi, turnul este un obiectiv turistic de mare atracție fiind vizitat zilnic de ca. 50 de vizitatori.

Programul de vizitare este zinlic între orele 16.00 și 21.00, cu excepția zilei de luni.


Taguri:

 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu